B12 Kinder®

Vitamin B12 u formi spreja za oralnu upotrebu

B12 Kinder

Vitamin B12 (metilkobalamin) u formi spreja za oralnu upotrebu.

Doza od 3µg – 160 doza u jednom pakovanju- uz jednostavno doziranje: jednom dnevno.

Namenjen deci iznad četvrte godine starosti.

Vitamin B12 (kobalamin, cijanokobalamin, antiperniciozni vitamin) prvi put je otkriven 1948. godine. Pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Predstavlja jedinjenje crvene boje koje u sebi sadrži fosfor i kobalt. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla- džigerica, bubrezi, mleko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke. Dve glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrevanja eritrocita. Adekvatan unos ovog vitamina doprinosi pravilnom metabolizmu proteina i aminokiselina, odnosno sintezi nukleinskih kiselina.  Ljudski organizam ga ne sintetiše, ali može da ga sintetiše intestinalna flora. Međutim pošto se apsorbuje samo u ileumu, završnom delu tankog creva, većina tako sintetisanog vitamina B12 se izbacuje putem fecesa iz organizma. Biološka aktivnost vitamina B12 povećana je probiotskim bakterijama i crvenom cveklom.

Vitamin B12 predstavlja veoma veliki, složeni molekul koji je neophodan u procesu razvoja svih vrsta ćelija u organizmu. Neophodan je za razvoj i normalno funkcionisanje mozga i nervnog sitema jer učestvuje u sintezi mijelina. Značajan je za sintezu eritrocita, rast novih ćelija, metabolizam folata i homocisteina, sintezu DNK i produkciju energije.

Nivo vitamina B12 se snižava u organizmu usled pušenja, konzumiranja alkohola, kontraceptivnih pilula i korišćenja lekova protiv dijabetesa (perooralni lekovi za kontrolu šećerne bolesti), odnosno različitih gastrointestinalnig oboljenja koji dovode do smanjenja apsorcije ovog vitamina u tankom crevu. Nervne ćelije posebno pate od nedostatka vitamina B12. Prema statističkim podacima između 5% i 20% odraslog stanovništva ima nedostatak vitamina B12, a više od 40% ima ispoljen nizak nivo vitamina B12 u plazmi. Nedostatak ovog vitamina je naročito čest kod vegana i vegetarijanaca, kod osoba koje imaju infekciju bakterijom Helikobacter pylori i kod osoba starijih od 65 godina.

Najčešći simptomi nedostatka vitamin B12, koji se mogu javiti kao pojedinačni ili udruženi, su sledeći: slabost, malaksalost, smanjen apetit, kašnjenje u rastu i  razvoju, apatija ili iritabilnost, hipotonija mišića, smanjen senzorni osećaj, ataksija, simptomi paralize, nevoljni pokreti, poremećaji koncentracije, poremećaji memorije, depresija, makrocistoza, anemija, hipersegmentacija neutrofila, leukopeniija, trombocitopenija, glositis, hiperpigmentacija kože, muka, dijareja i intestinalni simptomi, glavobolja.

Vitamin B12 deficijencija – uzroci

Uzroci nedostatka vitamin B12 mogu se podeliti u tri grupe:

 1. Smanjeni unos
 • veganske, vegeterijanske, makrobiotičke dijete
 • ishrana novorodjenčadi mlekom majki sa nelečenom deficijencijom vitamina B12
 • fenilketonurija
 1. Poremećaji resorpcije
 • insuficijencija ili potpuni nedostatak intrising faktora (autoimuna perniciozna anemija, hirurško odstranjenje dela tankog creva)
 • smanjena količina HCL u želucu- primena lekova: inhibitori protonske pumpe (IPP), H2 antagonisti
 • smanjena fukcija pankreasa
 • SIBO, kompeticija vitamina B12 sa parazitima
 • Chronova bolest, celijakija, hirurgija tankog creva, Imerslund-Gräsbeck sindrom
 1. Kongenitalni poremećaji u transportu i metabolizmu Vitamina B12

Vitamin B12- deficijencija kod dece

Nedostatak vitamina B12 kod dece najčešće daje nespecifične simptome kao što su kašnjenje u razvoju organa i organskih sistema, anoreksija, iritabilnost, neurološki problemi i slabost. Medjutim, pored ovog tipa razvoja simptoma u slučaju nedostatka vitamin B12 u najtežim slučajevima mogu da se razviju i megaloblastna anemija i teži neurološki poremećaji.

U prvoj godini života količina vitamina B12 zavisi od njegovoe količine organizmu majke tokom perioda trudnoće. Nakon rodjenja u jetri se nalazi 25ųg što je dovoljno za prvu godinu života novorodjenčeta. Iz tog razloga problemi povezani sa nedostatkom vitamina B12 kod majke mogu da utiču na nivo ovog vitamina kod novorodjenčeta. Najveći porast nivoa vitamina B12 kod dece, prema literaturnim podacima, dogadja se periodu od 6 meseci do perioda rasta od 3-7 godina života.

Nadoknada vitamina B12

Pored adekvatnog unosa namirnica koje su bogate vitaminom B12, dodatne potrebe ili nedostatak ovog vitamina u organizmu mogu se nadomestiti i suplementacijom. Posebno je važno da vegani i vegetarijanci koji ne konzumiraju mleko i jaja unose dovoljne kolicine vitamina B12 na druge dostupne načine.

Suplementacija vitaminom B12 doprinosi:

 • normalnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema
 • normalnim psihološkim funkcijama
 • normalnom rastu i razvoju
 • normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i adekvatnoj ćelijskoj deobi
 • sprečavanju pojave posebnog oblika malokrvnosti- perniciozne anemije
 • normalnoj funkciji imunog sistema
 • normalnom metabolizmu homocisteina
 • normalnom energetskom metabolizmu, odnosno smanjenju zamora i iscrpljenosti
 • kao podrška terapiji oboljenja gastrointestinalnog trakta sa smanjenom resorpcijom vitamina B12
 • normalnoj funkciji i održavanje integriteta epitelnih ćelija.

Vitamin B12 Kinder (vitamin B12-metilkobalamin-3,0 µg u jednoj dozi)

Preporučena upotreba proizvoda

Deca iznad 4. godine starosti- jednom dnevno aplikovati jednu dozu spreja detetu direktno u usta. Pre upotrebe promućkati bočicu sa sadržajem.

Preporučeni dnevni unos (PDU) za vitamin B12 za odrasle osobe (starije od 14 godina) je 2,5 µg. Primenom preporučene dnevne doze od 1 prskanja direktno u usta spreja proizvoda B12 Kinder, oralni sprej unese se 3,0 µg vitamina B12, što je 120,0% PDU (preporučeni dnevni unos) za vitamin B12.

Kao izvor vitamina B12 korišćen je metilkobalamin koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Napomene

Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu.

Upozorenja

Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka proizvoda. Proizvod nije namenjen deci ispod 4 godine, trudnicama i dojiljama. Čuvati van domašaja dece.

Način čuvanja

Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od sunca, svetlosti i vlage na temperaturi 15ºC do 25ºC.

 

B12 KINDER oralni sprej

Podrška normalnoj funkciji nervnog, imunog i gastrointenstinalnog sistema

Podrška pravilnoj eritropoezi

Ne sadrži alkohol

Pogodan za vegane i osobe na vegetarijanskom načinu ishrane

Namenjen je za primenu kod dece uzrasta od četiri godine i starije

Način primene: jedno prskanje dnevno direktno u usta

Pakovanje od 160 dnevnih doza

Pišite nam

15 + 5 =

Mosorska 9, 11000 Beograd, Srbija

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Severna Makedonija - Dane Krapčev 13, Skoplje

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Crna Gora - Topliški put 1, Budva

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Bosna i Hercegovina - Vlakovo 252, Sarajevo

+381 (0)69 801 47 87

office@vemaxpharma.rs

Vemax Pharma - vaš regionalni partner na putu do zdravlja!