Salapon®

Za lečenje atopijskog dermatitisa i disbioza različitog uzroka

Salapon

Novi pristup u lečenju atopijskog dermatitisa i disbioza različitog uzroka.

Na bazi 355 mg hidrolizovanog lignina i 120 mg laktuloze.

ATOPIJSKI DERMATITIS- osnovne činjenice

ATOPIJA je nasledna sklonost koja se manifestuje burnijim reagovanjem na uobičajene stimuluse (alergene) iz spoljašnje sredine. Manifestacije atopije mogu da budu: na koži (ekcem, alergijski-atopijski dermatitis), disajnim organima (astma ili alergijski rinitis), očima (alergijski konjunktivitis).

ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) je hronična bolest nezarazna bolest kože koju karakteriše: osip, snažan kožni svrab i suprimirane imunološke funkcije kože. AD se javlja kod 3-15% ukupne populacije, kod dece je incidencija 5-20%, dok je kod odraslih 2-10%.

Razvoj bolesti se može opisati kroz tri faze:

FAZA 1- atopična koža se klinički manifestuje veoma lokalizovanim promenama na koži i crvenilom na obrazima, rukama, pregibima kolena i laktova.

FAZA 2- zapaljenje postaje hronično i širi se na druge delove tela. Ovo pokreće imuni sistem i stvaraju se IgE antitela usmerena prema alergenima koji lakše prolaze kroz oštećenu i oslabljenu kožnu barijeru.

FAZA 3- nekoliko godina kasnije, kod neke dece se razviju i druge forme atopije kao što su alergijski rinitis i alergijska astma.

Ovo je poslednja faza tzv. “atopijskog marša“. Obično je udružena sa izuzetnim svrabom, češanjem i visokim nivoom kolonizacije bakterije Staphylococcus aureus.

Postavljanje diganoze atopijskog dermatitisa

LABORATORIJSKI NALAZ nije specifičan, ali u skladu sa kliničkom slikom može pomoći u postavljanju dijagnoze. Oko dve trećine obolelih ima: povišenu koncentraciju ukupnih imunoglobulina E, povišenu koncentraciju specifičnih antitela iz klase imunoglobulina E

KOŽNI TESTOVI- pozitivan rezultat kožnih testova sa inhalacionim i nutricionim alergenima i povišen broj eozinofilnih leukocita u perifernoj krvi. Svi pomenuti testovi nisu specifični jer obolele osobe često imaju još neku od atopijskih bolesti, najčešće alergijski rinitis, astmu ili alergiju na hranu, čime se mogu i objasniti pozitivni rezultati pomenutih testova. 

Šta uzrokuje nastanak atopijskog dermatitisa?

Tačan uzrok nastanka do danas nije precizno definisan. Genetska predispozicija je svakako jedan od faktora-  genetska mutacija proteina filagrina dovodi do narušavanja zaštitne barijere kože i dehidratacije, dalje do prodiranje alergena iz spoljne sredine u kožu, sledstvene alergijske reakcije i svraba na koži. Uz kolonizaciju bakterija na oštećenoj koži dolazi do razvoja lokalne infekcije.

Sa druge strane, postavljena je „higijenska hipoteza“- da u osnovi oboljenja postoji intestinalna disbioza, koja se javlja kod 80-90% dece sa atopijskim dermatitisom.

Ova hipoteza počiva na Hipokratovoj teoriji – „Sve bolesti počinju u crevima“, a zasniva na poznavanju uloge bakterija koje kolonizuju gastrointestinalni trakt čoveka: fizička zaštita zida creva, proizvodnja niza supstanci koje djeluju antibiotski, antiviralno i antifugalno; aktivacija imunološkog sistema protiv ”napadača”, neutralizacija toksina iz hrane i toksina koje proizvode mikroorganizmi; zatim neutraliziraja teških metala, deaktivacija kancerogenih supstanci. Bakterije učestvuju u procesu varenja hrane i apsorpciji hranjivih materija, održavaju zdravlje ćelija crevnog zida- crevnog epitela.

Bakterije koje se nalaze u gastrointestinalnom traktu čoveka dele se na:

 • esencijalnu ili korisna floru (Bifidobacteria, Laktobacteria, E.Coli…..)
 • oportunističku floru (Bacteroidi, Peptococci, Staphylococci, Clostridia, Yeasts – gljivice, Enterobacteria…)
 • tranzitna flora – mikroorganizmi koje unosimo hranom.

Crevnu floru uništavaju antibiotici i drugi lekovi, ishrana bogata šećerom i rafiniranim ugljenim hidratima, toksini iz hrane (gluten i industrijska ulja), stres, različita oboljenja, starost, fizički napor i izlaganje toksinima. Ovo vodi do stanja koje se naziva INTESTINALNA DISBIOZA.

INTESTINALNA DISBIOZA dovodi do mogućnosti pojave sledećih bolesti:

 • Atopijski dermatitis, astma, alergije, intolerancija hrane;
 • Hronične upalne bolesti creva- Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, IBS – sindrom iritabilnog kolona;
 • Anemija i mnoge druge bolesti i poremećaji nastali zbog nedostatka nutrijenata;
 • Autoimune bolesti: celijakija, dijabetes tip 1, Hashimoto tiroiditis, psorijaza, reumatoidni artritis i druge;
 • Neurološke bolesti: depresija, bipolarni poremećaj, schizofrenija, migrenske glavobolje i druge;
 • Poremećaji koncentracije i učenja kod dece, dsileksija, dispraksija, autizam.

Terapija atopijskog dermatitisa

Konvencionalno lečenje je uglavnom simptomatsko: topikalni steroidi ili inhibitori kalcinurina, asntihistaminici, zatim antibiotici kod sumnje na postojanje kožne bakterijske infekcije. U terapiji se koriste i oralni kortikosteroidi. Medjutim, ekcem kao osnvni simptom atopijskog dermatitisa se vraća nakon prekida uzimanjanja ove vrste terapije- efikasni su, ali sa druge strame mogu izazvati i ozbiljne neželjene efekte ako se uzimaju tokom dužeg vremenskog perioda. Ponekad pamučna garderoba pomaže u zaštiti kože od nadražaja i grebanja. Treba izbegavati upotrebu sapunskih proizvoda koji sadrže natrijum lurel-sulfat i bilo koji pokretač koji izazivaju alergijsku reakciju.  

Veoma često terapija ne daje adekvatne rezultate.  O tome najslikovitije govori anketa sprovedena medju lekarima pedijatarima kantona Sarajevo, Zenica i Tuzla tokom 2018. godine.

Čak kod 91% slučajeva lekari nisu bili zadovoljni primenom opisane konvencionalne terapije atopijskog dermatitisa kod dece različitog uzrasta.

SALAPON® tablete u terapiji atopijskog dermatitisa

Primena SALAPON® tableta predstavčja novi terapijski pristup u lečenju atopijskog dermatitisa.

Salapon® je kombinacija enterosorbensa i prebiotika.

SALAPON® tablete sastav: 355 mg hidrolizovani lignin, 120 mg laktuloza

Hidrolizovani lignin je enterosorbens. Oralni intestinalni adsorbensi su supstance za oralnu primenu koje prolaze kroz creva (ne apsorbuju se) gde vežu (adsorbuju) različite supstance.

Laktuloza predstavlja prebiotik – vlakna koja se ne mogu svariti, prolaze kroz tanko crevo nesvarena i fermentišu se kada stignu do debelog creva. Ovaj proces fermentacije hrani kolonije korisnih bakterija (uključujući probiotske bakterije) i pomaže da se poveća njihov broj, što se direktno odnosi na bolje zdravlje i smanjenu opasnost od raznih bolesti.

LIGNIN predstavlja prirodni entrosorbens, koji je proizvod kisele hidrolize drveta. Sorpcioni kapacitet lignina je 1000 puta veći od sorpcionog kapaciteta aktivnog uglja. LIGNIN je sorbens sa širokim spektrom aktivnosti.

 

Sorpcioni kapacitet LIGNINA je 1,000 puta veći u odnosu na aktivni ugalj!

LIGNIN je polimer biljnog porekla, polisaharid sa razvijenom poroznom strukturom. Struktura lignina se modifikuje preradom (hidrolizom) na način da se dobije širi spektar adsorpcije i adsorbuje veliki broj komponenti i kompleksa različitih molekulskih težina (endo i egzotoksini, virusi, bakterije i njihovi metaboliti). Lignin ne škodi intestinalnoj mukozi. Nije toksičan, ne apsorbuje se i kompletno se ekskretuje iz organizma putem fecesa u okviru 24 sata. Kako je rezistentan na gastrointestinalne enzime, lignin se eliminiše iz gastrointestinalnog trakta nepromenjen, te se smatra dijetalnim vlaknom.

LIGNIN JE BEZBEDNIJI ENTEROSORBENS OD AKTIVNOG UGLJA!

Laktuloza predstavlja polusintetski disaharid – prebiotik. Laktuloza se u medicini primjenjuje već 50 godina za stimulaciju rasta bifidus i laktobakterija. Laktuloza takođe stimuliše sintezu masnih kiselina kratkih lanaca kod Bifidobakterija i Laktobacila. Masne kiseline kratkog lanca mogu da utiču na imunološku modulaciju, zbog njihove sposobnosti da povećaju produkciju IL-10 i TGF-b1. Dalje IL-10 i TGF-b1 kao anti-inflamatorni citokini igraju ključnu ulogu u smanjenju reakcije izazvane alergenima.

Laktuloza predstavlja osmotski laksativ u kliničkom lečenju opstipacije. Koristi se i za lečenje hiperamonemije uzrokovane hepatičnom encefalopatijom. Kao prebiotik pokazuje bifidogeni efekat: otporna je na kiselost želuca, hidrolizu enzima sisara, ne apsorbuje se u GIT-u. Laktulozu fermentiše  crevna mikroflora. Ona selektivno stimuliše normalnu crevnu floru (korisna mikrobiota, bakterijska normobiocenoza). Prebiotici su pokazali da su korisni u izlučivanju azota digestivnim putem i pomažu funkciji bubrega, tolerancija i efikasnost su dokazani kod bolesnika sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

 

SALAPON® tablete – deluju na uzrok nastanka atopijskog dermatitisa

Zahvaljujući jedinstvenom dvostrukom mehanizmu delovanja SALAPON® deluje na uzrok bolesti:

 • Popravlja intestinalnu disbiozu
 • Stimuliše rast Bifidus i Lactobcsillus bakterija
 • Stimuliše produkciju antiinflamatornih citokina
 • Poboljšava imunitet
 • Poboljšava kvalitet kože
 • Ublažava simptome bolesti

SALAPON® tablete- dodatne idikacije za primenu

 • disbakterioza različite etiologije (gastrointestinalne hronične i akutne bolesti, dugotrajna terapija NSAIL, imunosupresivima)
 • IBS (sindrom iritabilnog kolona) sa tendencijom konstipacije i neredovne stolice
 • obnova balansa mikroflore nakon antibiotske terapije (uključujući i dijareju izazvannu antibioticima)
 • kombinovani tretman akutnog i hroničnog virusnog hepatitisa i ciroze jetre

Salapon® kao dodatak standardnoj terapiji virusnog hepatitisa doprinosi kraćem trajanju i manjem intenzitetu intoksikacije (umor, glavobolja, smanjen apetit, anoreksija, groznica), dispepsije, bola i žutice.Ovakva terapija je pokazala ubrzanu normalizaciju funkcija jetre i zadebljalih zidova žučne kese, čišćenje kamečića u žučnoj kesi

 • generalno poboljšanje intestinalne mikroflore (za stariju populaciju)
 • detoksikacioni program u trajanju od 21 dan

Zašto primeniti SALAPON® tablete?

 • jedinstveni prirodni proizvod na bazi lignina i laktuloze (dodatak ishrani) za tretman atopijskog dermatitisa u svim uzrasnim kategorijama
 • jedinstveni dvostruki mehanizam dejstva – popravlja lokalnu disbiozu
 • Dužina terapije 14-21 dan koja ponavlja se po potrebi
 • Potvrđena efikasnost kliničkim studijama kao samostalna terapija ili u kombinaciji sa ostalim vidovima terapije
 • Bezbedan – nema neželjenih efekata – lokalno dejstvo na nivou digestivnog trakta
 • Nema direktnu paralelu – AVVA Pharmaceutical jedini proizvođač lignina na svetu
 • Mogućnost šire primene u dodatnim indikacijama povezanim sa intestinalnom disbiozom

Prodato preko 400 miliona pakovanja širom sveta!

Pišite nam

15 + 11 =

Mosorska 9, 11000 Beograd, Srbija

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Severna Makedonija - Dane Krapčev 13, Skoplje

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Crna Gora - Topliški put 1, Budva

Vemax011 Pharma doo predstavništvo Bosna i Hercegovina - Vlakovo 252, Sarajevo

+381 (0)69 801 47 87

office@vemaxpharma.rs

Vemax Pharma - vaš regionalni partner na putu do zdravlja!